Sushi w MAGURO SUSHI BAR przygotowane jest według japońskich standardów z najlepszych oryginalnych japońskich produktów i najświeższych ryb. Dzięki temu nasze sushi jest zdrowe, lekkostrawne i wyróżnia się bogactwem właściwości zdrowotnych.
- Tuńczyk (鮪)
Tuńczyk jest jedną z największych ryb wykorzystywanych w kuchni japońskiej. Na giełdzie rybnej w Tsukiji dzienny sprzedaż tuńczyka to ponad 200 ton. Zawrotowe są rownież ceny, najlepsze okazy tuńczyka błękintopłetwego osiągają zawrotne ceny na aukcji. W 2012 roku rekord wynosił 2,5 mld złotych, w 2013 roku 6mld złotych. Co oznacza, że kilogramowy kawałek ryby był wart ponad 15 mln złotych.
Właściwości zdrowotne: Tuńczyka ceni się ze względu na zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA), który spawalnia zanik komórek mózgowych i obniża zawartość cholesterolu we krwi, ponadto jest bogaty w witaminy: A usprawniającej pracę oka, D zapobiegającej chorobom układu kostnego, oraz witamin z grupy B opdowiadających za prawidłową pracę serca i ciśnienie tętnicze.
- Łosoś (鮭)
Łosoś to ryba zamieszkująca Ocean Atlantycki, Morze Bałtyckie i Morze Północne. Zawsze staramy się wybierać najlepsze i najdorodniejsze okazy dlatego dużym komplementem są dla nas pochwały Japończyków dotyczące doskonałej jakości tej ryby.
Właściwości zdrowotne: Łosoś zawiera kwasy OMEGA-3 które chronią przed chorobami serca i łagodzą bóle stawów, korzystnie wpływają na rozwój aparatu ruchu oraz pracę mózgu. Kwasy OMEGA-6 zapobiegają zakażeniom i przyspieszają gojenie ran, kwasy EPA oczyszczające krew a DHA stymulują aktywność komórek mózgowych. Łosoś to kopalnia witaminy A mającej wpływ na zdrowie skóry.
- Dorada (鯛)
Według Japończyków jedna z najlepszych i najszlachetniejszych ryb, spożywana tradycyjnie podczas świąt związanych z Nowym Rokiem.
Właściwości zdrowotne: mięso dorady zawiera pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, witaminy D i B1 a także szereg składników mineralnych: jod, selen, fluor, magnez, wapń oraz kwasy OMEGA-3.
- Ryba maślana (いぶだい)
Charakteryzuje się delikatnym smakiem smakiem, oraz białą barwą mięsa. Podawana w wersji surowej i zapiekanej.
Właściwości zdrowotne: Bogata w białko i witaminy A, E i D.
- Hamachi (鰤)
Jest jedną z najbardziej delikatnych i ekskluzywnych ryb podawanych w Japonii w formie nigiri-sushi, lub sashimi.
Właściwości zdrowotne: bogate źródło kwasów OMEGA-3 witamin A i D oraz wapnia.
- Marlin (カジキ)
Żyje głęboko bo aż do 200metrów pod powierzchnią wody, odżywia się podobnie jak stały bywalec barów sushi innymi słonowodnymi rybami zwłaszcza dorastającymi tuńczykami, makrelami i głowonogami. Osiąga dość pokazne rozmiary 4,5 metra długości i nawet 500kg wagi. Jego jedynymi wrogami naturalnymi są rekiny. Ryba widziana na żywo robi ogromne wrażenie nie tylko rozmiarem ale także swym szaroniebieskim ubarwieniem. W MAGURO SUSHI BAR marlin robi wrażenie przede wszystkim oryginalnym smakiem.
Właściwości zdrowotne: Marlin to bogactwo kwasów OMEGA-3, OMEGA-6 oraz pełnowartościowego białka.
- Węgorz (鰻)
Według Japończyków słodkowodny węgorz zapewnia zdrowie i przeciwdziała letniej ospałości. Długość dorosłego osobnika to nawet 120cm.
Właściwości zdrowotne: Bogaty w witaminy A, D i E, które przeciwdziałają zmęczeniu, jest źródłem tłuszczów zawiera żelazo i fosfor.
- Krewetki (海老)
W kuchni japońskiej największa popularnością cieszą się krewetki langusty, tygrysie, oraz najmniejsze nazywane słodkimi. Ich odpowiednie przygotowanie to czasochłonny i skomplikowany proces.
Właściwości zdrowotne: Charakteryzują się duża zawartością chudego łatwo przyswajalnego białka a chityna zawarta w pancerzu obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
- Małże św. Jakuba (海扇)
Przegrzebki to najpopularniejsze mięczaki żyjące w ciepłych morzach i oceanach. Ich mięso jest białe i delikatne w smaku.
Właściwości zdrowotne: Stanowią źródło pełnowartościowego białka, zawierają witaminy z grupy B w tym witaminę B12, uczestniczącą w procesie produkcji krwinek czerwonych, oprócz tego wapń, cynk, jod, żelazo, magnez i selen.