Po wejściu do restauracji mamy do wyboru dwa rodzaje miejsc: przy rolling-barze wokół którego płyną drewniane łódeczki z potrawami, lub przy stolikach. W przypadku wyboru miejsca przy barze, mistrz sushi zaproponuje bądź pomoże w wyborze dań, przygotuje je na naszych oczach, oraz na bieżąco odpowie na wszystkie nurtujące pytania.
Zaraz po zajęciu miejsca kelnerka podaje menu i oshibori – ciepłe nawilżone ręczniczki do odświeżenia rąk.
Sushi oraz większość potraw spożywamy korzystając z pałeczek, rozłamujemy je silnym ruchem ręki, aby oddzielić jedną od drugiej. Tajemnica w posługiwaniu się nimi twki w tym, aby jedna pozostawała nieruchoma. Obsługa MAGURO SUSHI BAR z chęcią pokaże i podpowie jak poprawnie należy nimi jeść. Jeśli nie uda nam się opanować tej stosunkowo prostej sztuki, konsumpcję możemy zacząć rękoma. Jest to bardzo popularne w Japonii -przez dotyk bardziej wyrafinowani smakosze mogą ocenić prawidłową konsystencję ryżu, oraz świeżość ryby.
W Japonii istnieje wiele przesądów związanych z posługiwaniem się pałeczkami:
-Nie wolno wbijać pałeczek pionowo w miskę z ryżem. W ten sposób ryż ofiarowuje się zmarłym, dlatego zachowanie takie budzi bardzo nieprzyjemne skojarzenia.
-Nie wolno podawać sobie jedzenia z pałeczek do pałeczek
-Należy zdecydowanie sięgać po uprzednio upatrzony kawałek jedzenia. Nie należy krążyć pałeczkami nad talerzem, zastanawiając się, który kąsek wybrać.
-Nie wolno jeść bezpośrednio z talerza, bez użycia pałeczek lub rąk