Blog

Strona główna » O ryżu słów kilka, czyli jak powstało sushi

O ryżu słów kilka, czyli jak powstało sushi

Data publikacji: 28.11.2014

Na smak doskonałego sushi wpływa wiele czynników: jakość wybieranych produktów, odpowiedni dobór ryb –wbrew temu co można myśleć nie liczy się tylko ich świeżość, ponadto trafne łączenie składników oraz staranne przygotowanie. Gdzieś pośród tych procesów swoje naczelne miejsce zajmuje ryż, który według Japończyków jest esencją sushi.

Ryż jest także  głęboko zakorzeniony w japońskiej kulturze, historii, ekonomii i sztuce ponieważ specyfika jego uprawy przez wieki kształtowała strukturę społeczną, zwyczaje i sposób postrzegania świata.  Do Japonii zboże to trafiło prawdopodobnie z Chin, przez Półwysep Koreański około XIII wieku przed naszą erą. Jego uprawa szybko rozpowszechniła się w całym kraju zmieniając na osiadły tryb życia mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Osady które wyspecjalizowały się w uprawę ryżu szybko bogaciły się i powiększały. Uprawa bardzo czasochłonna otoczona jest szacunkiem i symbolizuję ciężką pracę dla rodziny, wspólnoty oraz narodu. Do dziś sam Cesarz osobiście rozpoczyna okres sadzenia ryżu umieszczając własnoręcznie sadzonkę ryżu w przypałacowych ogrodach.

Ryż kształtował także obyczaje kulinarne, dziś jest on obecny praktycznie w każdej potrawie kuchni japońskiej. Do powstania sushi w bardzo dużym stopniu przyczynił się przez przypadek. Głównym źródłem białka oraz witamin mieszkańców wysp Japońskich są jak wiadomo ryby. O ile dziś do ich przechowania używa się lodówek setki lat tam szukano odpowiedniego sposobu ich konserwowania. Nie codziennie morze sprzyjało owocnym połowom dlatego, wynaleziono sposób przedłużenia okresu ich spożycia poprzez przechowywanie w drewnianych beczkach przekładając warstwy ryb warstwami ryżu.  Początkowo ryż wyrzucano, lecz z czasem delikatne zakwaszony smak ryżu uznano za przysmak i zaczęto spożywać go razem z rybami. Potrawa ta, prekursor sushi w dzisiejszej formie, nazwana została nare-sushi  i do dziś jest spożywana w pobliżu japońskiego jeziora Biwa na wyspie Honsiu

Minolta DSC

« Powrót

WAŻNE: NASZE STRONY WYKORZYSTUJĄ PLIKI COOKIES.UŻYWAMY INFORMACJI ZAPISANYCH ZA POMOCĄ COOKIES I PODOBNYCH TECHNOLOGII M.IN. W CELACH REKLAMOWYCH I STATYSTYCZNYCH ORAZ W CELU DOSTOSOWANIA NASZYCH SERWISÓW DO INDYWIDUALNYCH POTRZEB UŻYTKOWNIKÓW. MOGĄ TEŻ STOSOWAĆ JE WSPÓŁPRACUJĄCY Z NAMI REKLAMODAWCY, FIRMY BADAWCZE ORAZ DOSTAWCY APLIKACJI MULTIMEDIALNYCH. W PROGRAMIE SŁUŻĄCYM DO OBSŁUGI INTERNETU MOŻNA ZMIENIĆ USTAWIENIA DOTYCZĄCE COOKIES.KORZYSTANIE Z NASZYCH SERWISÓW INTERNETOWYCH BEZ ZMIANY USTAWIEŃ DOTYCZĄCYCH COOKIES OZNACZA, ŻE BĘDĄ ONE ZAPISANE W PAMIĘCI URZĄDZENIA.

Bezpłatny newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o bieżących promocjach, ofertach specjalnych i wydarzeniach w Twojej ulubionej restauracji!

Ponieważ szanujemy Twój czas otrzymasz tylko najważniejsze wiadomości. 

Wyrażam zgodę na otrzymywanie Newslettera Maguro Sushi Bar i informacji marketingowych zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 26 sierpnia 2002r. (Dz. U. nr 144 poz. 1204).

×