Blog

Strona główna » Ryż -esencja doskonałego sushi

Ryż -esencja doskonałego sushi

Data publikacji: 25.02.2015

Podstawowy składnik diety, zboże które poprzez swą uprawę wpisało się w historię oraz kształtowało kulturę i zwyczaje na przestrzeni tysięcy lat. Ryż -esencja doskonałego sushi.

Ryż został sprowadzony z kontynentalnej części Azji poprzez Półwysep Koreański około XIII wieku przed naszą erą. Jego uprawa dzięki sprzyjającemu klimatowi podzwrotnikowemu szybko rozpowszechnila się na całym archipelagu stając się podstawowym posiłkiem oraz kształtując rozwój kultury kulinarnej Japonii. Sam znak symbolizujący ryż przypomina swym kształtem numer 88 chińskiego alfabetu, symbolika ta ukazuje trudność i czasochłonność procesu produkcji rośliny. Według starego azjatyckiego przysłowia właśnie tyle razy hodowca musiał doglądać rośliny zanim zebrał jedno ziarno ryżu.

Ten wysiłek można popsuć poprzez jego złe przygotowanie, bo choć wydaje się ono proste nastręcza podobnych trudności co sama hodowla. Najważniejsze jest pochodzenie ryżu oraz jego rodzaj, ta wiedza niesie za sobą wskazówki dotyczące sugerowanego przygotowania ryżu. Można porównać to do przygotowania makaronu, zawsze upewniamy się jaka ilośc minut jest potrzebna do otrzymania al dente, z ryżem jest podobnie. Jedyna trudność polega na tym że dobrej jakości ryż nie jest dostępny w sklepach a jeśli nawet uda się na niego trafić na etykiecie nie będzie żadnych informacji o sposobie jego gotowania. Nie budzi to zdziwienia wśród azjatów którzy wiedzą, że idealne recepty nie sprawdzają się nie tylko w życiu, ale też i w kuchni. Japończycy nie kupują ryżu w wielkopowierzchniowych supermarketach a w małych skelpikach specjalizujących tylko jego sprzedażą, ich właściciele posiadają robiącą wrażenie wiedzę na temat sprzedawanych przez siebie prouduktów. Niestety najlepsze wyroby nie są sprzedawane wszystkim klientom. Doskonale tą sytuację opisuje scena z filmu Jiro Śni o Sushi. Pan Hiromichi zaufany sprzedawca ryżu odmówił współpracy z najbardziej prestiżowym hotelem w Tokio -„co z tego, że sprzedam im swój najlepszy ryż jeśli oni nie będą umieli go ugotować” -mówi.

A właściwości zdrowotne? Ryż wyróżnia się właściwościami dietetycznymi jako zboże o najmniejszej ilości białka, stanowi jeden z głownych składników diety bezglutenowej, zawiera potas dlatego poleca się go osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym oraz chorobami serca. Jest także bogaty  w witaminę E i witaminy z grupy B regulujące pracę układu nerwowego a żelazo i cynk wzmacniają odporność. Stanowi podstawę diety ponad połowy ludzkości świata a jego umiejętne łączenie z nieprzetworzonymi dodatkami sprawia, że Japończycy to najdłużej żyjący i cieszący się doskonałym zdrowiem naród.

« Powrót

WAŻNE: NASZE STRONY WYKORZYSTUJĄ PLIKI COOKIES.UŻYWAMY INFORMACJI ZAPISANYCH ZA POMOCĄ COOKIES I PODOBNYCH TECHNOLOGII M.IN. W CELACH REKLAMOWYCH I STATYSTYCZNYCH ORAZ W CELU DOSTOSOWANIA NASZYCH SERWISÓW DO INDYWIDUALNYCH POTRZEB UŻYTKOWNIKÓW. MOGĄ TEŻ STOSOWAĆ JE WSPÓŁPRACUJĄCY Z NAMI REKLAMODAWCY, FIRMY BADAWCZE ORAZ DOSTAWCY APLIKACJI MULTIMEDIALNYCH. W PROGRAMIE SŁUŻĄCYM DO OBSŁUGI INTERNETU MOŻNA ZMIENIĆ USTAWIENIA DOTYCZĄCE COOKIES.KORZYSTANIE Z NASZYCH SERWISÓW INTERNETOWYCH BEZ ZMIANY USTAWIEŃ DOTYCZĄCYCH COOKIES OZNACZA, ŻE BĘDĄ ONE ZAPISANE W PAMIĘCI URZĄDZENIA.

Bezpłatny newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o bieżących promocjach, ofertach specjalnych i wydarzeniach w Twojej ulubionej restauracji!

Ponieważ szanujemy Twój czas otrzymasz tylko najważniejsze wiadomości. 

Wyrażam zgodę na otrzymywanie Newslettera Maguro Sushi Bar i informacji marketingowych zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 26 sierpnia 2002r. (Dz. U. nr 144 poz. 1204).

×