Najdróższy tuńczyk sprzedany -wiemy jak smakuje!
Data publikacji: 09.01.2015Najdroższy tuńczyk został sprzedany na giełdzie rybnej w Tokio za niecałe 140 tysiące złotych! MAGURO SUSHI BAR spotkał niesamowity zaszczyt obserwowania noworocznej aukcji i degustacji tej wyśmienitej ryby.
Zwycięzcą otwierającej Nowy Rok aukcji został po raz czwarty Kiyoshi Kimura właściciel popularnej sieci restauracji sushi. Ryba ważąca 180 kg została sprzedana za 4 510 000 yenów, czyli ponad 135 tysięcy złotych! Zadowolony nabywca przyznał: „udało mi się zakupić bardzo dobrej jakości rybę w rozsądnej cenie, jestem dziś bardzo szczęśliwy i zaszczycony mogąc serwować swoim gościom ponownie tak dobrego tuńczyka”.
Aukcja była nad wyraz sentymentalna ponieważ po raz ostatni odbyła się na giełdzie rybnej Tsukiji będącej w użyciu od 80 lat, przyszłoroczna odbędzie się w Koto -nowoczesnym kompleksie wybudowanym nieopodal.Cena choć wydaje się astronomicznie wysoka w porównaniu z poprzednimi latami rzeczywiście plasuje się na bardzo korzystnej pozycji. Stało się już chyba tradycją, że najbardziej okazały tuńczyk jest łowiony w prefekturze Aomori w północnej części wyspy Honsiu.
Zaraz po licytacji przed tokijskimi restauracjami pojawiły się informacje o czwartym z rzędu zwycięstwie w noworocznym wyścigu o najlepszą rybę na świecie. Tusza tuńczyka zostało podzielona na cztery kategorie smakowe różniące się poziomem tłuszczu i ceną. Wieczorem przed restauracjami w Tokio ustawiły się ogromne kolejki a ryba została zaserwowana przybyłym smakoszom w codziennej cenie. Oczywiście nie zabrakło tam delegacji z MAGURO SUSHI BAR!
Zasmakowaliśmy sushi przygotowanego z najbardziej dorodnych części tuńczyka i pozostawiliśmy go w pamięci. Od teraz nasze doświadczenie będziemy chcieli wykorzystać przy serwowaniu dla Was jeszcze lepszego sushi. Choć smak ten można by opisać wieloma słowami Japończycy nazywają go po prostu umami – czyli „to jest właśnie to”!