Japończycy zachwyceni smakiem sushi w MAGURO SUSHI BAR!
Data publikacji: 04.04.2014Największym powodem do zadowolenia są dla nas pochwały gości z Japonii. Mimo iż serwujemy również modern sushi nasza kuchnia podąża za najlepszymi oryginalnymi japońskimi standardami
dorównując jej świeżoscią i jakością składników.
Potwierdzają to w swoich opiniach mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni:
Panu Yoshidzie Masakatsu, prezesowi Ośrodka Języka i Kultury Japonii odznaczonemu za swą działalność m.in. przez cesarza Japonii Akihito i Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego, najbardziej spodobało się unagi sake nigiri –„to oryginalne i niespotykane połączenie smaków”.
Ryoko Okamoto z Kobe
Potraw MAGURO SUSHI BAR próbowałam dwukrotnie, pierwszy raz zachwyciło mnie Wasze nigiri-zushi. Od mojego wyjazdu z Japonii minęło sporo czasu, ale już przy pierwszym kęsie poczułam się jak w domu. Wasze dania przypomniały mi miejsca, które najczęściej odwiedzam z przyjaciółmi w Kobe. Rzadko zdarza się, żeby poza Japonią sushi było przygotowane w tak profesjonalnym japońskim stylu. Drugi raz zdecydowałam się na maki-sushi, które okazały się być unikalne i wyjątkowe. Niektórych smaków jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, dlatego cieszę się, że mogłam odkryć kawałek swojej ojczyzny w Kaliszu.
Yuko Watanabe z Matsue
Smak ryżu użytego do sushi w MAGURO SUSHI BAR zdaje się być bardzo dobry jak dla mnie – Japonki. Wygląd i zapach każdego kawałka poprzez swoją świeżość zachęcał do jedzenia. Po raz pierwszy widziałam sushi pływające dookoła baru na wodzie, w Japonii sushi zwykle kręci się na drewnianej taśmie. Pływające łódeczki pozwalają zrelaksować się przy jedzeniu a harmonijne japońskie wnętrze uspokaja i wycisza. To bardzo ważne, aby posiłek spożywać w odpowiedniej atmosferze, ta stworzona przez MAGURO SUSHI BAR jest naprawdę wyjątkowa.
Yuichi Koike z Nogoi
Sushi jest moim ulubionym japońskim daniem, a że pracuje niedaleko ulicy pełnej restauracji sushi stanowi ono jeden z głównych składników mojej diety. Bardzo wzruszyłem się doskonałym smakiem nigiri z łososiem serwowanym przez MAGURO SUSHI BAR, które przypomniało mi ojczyznę. Tak dobrego sushi nie jadłem od ponad roku, odkąd przyjechałem do Polski, pomimo tego że w Europie japońskiej kuchni próbowałem w Paryżu, Manchesterze i Turynie. Oprócz tego na pochwałę zasługuje najwyższej jakości imbir i wasabi. Po kilku talerzykach postanowiłem, że popatrzę na przepiękny Kalisz z okien restauracji, popijając zieloną herbatę. To naprawdę wyjątkowe miejsce!
Yuichi ponownie odwiedził nas w styczniu 2014 by spróbować naszych sezonowych świątecznych smaków.
Tomoko Sekiguchi Tokio
Sushi w MAGURO smakowało przepysznie. Przede wszystkim używacie perfekcyjnie przygotowanego ryżu. Zaskoczeniem był dla mnie fakt, iż sami wybieracie plantacje na których rośnie – w Japonii robią tak tylko najlepsze restauracje. Duży wybór maki sushi -z tego co zauważyłam, jest często spotykany w Polsce, lecz MAGURO SUSHI BAR ma umiejętność łączenia wielu składników w doskonałe kompozycje. Wiele z nich pochodzi z Japonii, lecz niektóre zupełnie mnie zaskoczyły, z chęcią opowiem o nich mojej rodzinie, która uwielbia odkrywać nowe smaki. Ryby są bardzo świeże, a tak delikatnego łososia jeszcze nigdy nie jadłam.
Duet Team Maru, którego wizyta w Polsce była związana z pasją sportową próbował naszych specjałów. Panowiedocenili smak krewetek w tempurze i oryginalnej ryby maślanej zapiekanej w sosie śliwkowym.
Sayaka Riougo z Osaki