Imbir jako zdrowy dodatek
Data publikacji: 03.05.2016Nie jest tajemnicą, że sushi zalicza się do najzdrowszych potraw na świecie czego potwierdzeniem jest najdłuższa średnia wieku Japończyków oraz znikomy odsetek osób borykających się z otyłością. Jednak zanim mistrz sushi staranie przygotuje twoją ulubioną porcję zwróć uwagę na imbir – jest on tak samo wartościowy jak potrawa którą zaraz otrzymasz.
Imbir naturalnie występuje praktycznie na całym obszarze Azji południowo-wschodniej. Jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi zachwycał się sam Marco-Polo, który przywiózł go do Europy. Szybko potwierdzono, że oprócz działania przeciwzapalnego i kojącego ból, korzystnie wpływa także na poprawę koncentracji. Oleje znajdujące się w imbirze, zwane geraniolami posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwgorączkowe, koją natarczywe migreny i łagodzą skutki choroby lokomocyjnej. Imbir usprawnia trawienie i przyspiesza metabolizm dlatego zainteresowała się nim nawet sama Angelina Jolie… – nic nadzwyczajnego japońscy i chińscy mnisi już od wieków pili herbatki imbirowe w celu zachowania witalności.
Kłącze imbiru zawiera wodę, białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy B1, B2, B9, C, E, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, a do tego około 3 proc. olejków eterycznych dlatego niektórzy sprytnie używają go jako afrodyzjaku, który pobudza zmysły. Podaj go ukochanej / ukochanemu bądź przekonaj się sam, w MAGURO SUSHI BAR imbir jako przekąskę serwujemy razem z sushi, nie zawahaj się poprosić o dokładkę!