Blog

Strona główna » MAGURO SUSHI BAR na aukcji tuńczyka w Tokio

MAGURO SUSHI BAR na aukcji tuńczyka w Tokio

Data publikacji: 15.01.2015

Wytrwale poszukiwany przez rybaków, ceniony przez smakoszy na całym świecie delikatny, soczysty rozpływający się w ustach, wyborny… Japończycy skąpo opisujący rzeczywistość, jego smak opisują tak szczegółowo jak francuscy sommelierzy i są w stanie zapłacić za niego bardzo duże pieniądze –tuńczyk błękitnopłetwy to narodowy przysmak Japończyków. W tym roku przedstawicieli kaliskiego MAGURO SUSHI BAR spotkał zaszczyt obserwowania noworocznej aukcji tuńczyka w Tokio.

Co roku w pierwszy poniedziałek stycznia do stolicy Japonii przybywają najbardziej cenieni mistrzowie sushi i właściciele najlepszych restauracji, wszyscy w poszukiwaniu najdorodniejszej ryby spotykają się o świcie  na giełdzie rybnej Tsukiji. Jest to szczególny, poświąteczny czas składania życzeń noworocznych i podziękowań dla osób, którzy codziennie przywożą tu najświeższe ryby i owoce morza na świecie

Dla rybaków ten wyjątkowy dzień niczym nie różni się od pozostałych -cel jest zawsze ten sam, złowić jak najbardziej dorodny okaz w wyjątkowo krótkim czasie. Sam połów musi być co najmniej tak zręcznie wykonany, jak przygotowanie dania przez mistrza sushi, bo na aukcję trafiają tylko najlepsze okazy charakteryzujące się właściwą zawartością tłuszczu, świeżością, kolorem mięsa i odpowiednią temperaturą mięśni –idealna wynosi od 4 do 7 stopni C.

O świcie wszyscy gromadzą się w ogromnej chłodni w celu zapoznania się z licytowanymi później rybami. Każda z nich waży ponad 200 kg, ma delikatnie nadciętą część brzuszną oraz podstawę płetwy ogonowej, a na zewnętrznej części umieszczony jest numer ryby oraz kategoria określająca miejsce połowu. Wszyscy zarejestrowani licytatorzy z umieszczonymi na czapkach wizytówkami, na których wykaligrafowane są ich inicjały, zapoznają się z ofertą giełdy rybnej. Niezbędnym akcesorium jest latarka do podświetlania nadciętych części ryby oraz zgłębnik używany w celu zbadania struktury mięsa. „ Szczegółową inspekcję” przerywa wyraźnie głośny gong rozpoczynający aukcję.

 

aukcja tunczyka (3)

Każdy uczestnik składający ofertę podnosi rękę układając palce w wyraźnym geście określającym liczbę. Dla aukcjonera oznacza ona cenę, jaką jest w stanie zapłacić uczestnik za licytowaną rybę. Jest to moment w którym trzeba działać szybko i zdecydowanie, ponieważ aukcja jest prowadzona w bardzo żywiołowy sposób. Kupujący nie mają przed sobą katalogu ze zdjęciami licytowanych towarów, lecz niedbale własnoręcznie zapisane kartki z numerami ryb. Im wyższa zaczyna być cena tuńczyka, tym głośniej prowadzący zachęca do licytacji- co najczęściej powoduje większe zainteresowanie wśród kupujących. W momencie ,gdy nie widać już ani jednej uniesionej ręki- głośny dzwonek zwiastuje zakończenie aukcji i nie ma miejsca na brawa, bo właśnie zaczyna się licytacja kolejnej ryby.

Najlepszy tuńczyk licytowany jest na samym końcu, powoduje to poruszenie wśród zgromadzonych gości i reporterów, których migawki zakłócają przebieg aukcji. Po kilkuminutowej licytacji staje się jasne, w geście zwycięstwa znów unosi ręce Kiyoshi Kimura -po raz czwarty z rzędu. Ryba ważąca 180 kg została sprzedana za 4 510 000 yenów, czyli za  ponad 135 tysięcy złotych. Sam zwycięzca przyznaje, że cena jest atrakcyjna. W  2013r. za najlepszą rybę musiał zapłacić aż 2,5 mln złotych: „udało mi się zakupić bardzo dobrej jakości rybę w rozsądnej cenie, jestem dziś bardzo szczęśliwy i zaszczycony mogąc serwować swoim gościom ponownie tak dobrego tuńczyka” –dodaje.

Zaraz po licytacji przed tokijskimi restauracjami pojawiły się informacje o czwartym z rzędu zwycięstwie Kiyoshi Kimury w noworocznym wyścigu o najlepszą rybę na świecie. Mięso tuńczyka zostało podzielone na cztery kategorie smakowe różniące się poziomem tłuszczu i ceną. Wieczorem o godzinie 19.00 przed restauracjami w Tokio ustawiły się ogromne kolejki, a ryba została zaserwowana przybyłym smakoszom w codziennej cenie. Oczywiście nie zabrakło tam delegacji z MAGURO SUSHI BAR!

Smak tuńczyka, jego soczystość, delikatność i głębia smaku wywarła na nas piorunujące wrażenie. Ta przygoda, choć tak wyjątkowa- to tylko część naszych szkoleń prowadzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni.  Doświadczenia  te staramy się przenosić na rodzimy grunt, serwując naszym Gościom najlepsze sushi -codziennie w MAGURO SUSHI BAR na Śródmiejskiej 20 w Kaliszu.

ints

« Powrót

WAŻNE: NASZE STRONY WYKORZYSTUJĄ PLIKI COOKIES.UŻYWAMY INFORMACJI ZAPISANYCH ZA POMOCĄ COOKIES I PODOBNYCH TECHNOLOGII M.IN. W CELACH REKLAMOWYCH I STATYSTYCZNYCH ORAZ W CELU DOSTOSOWANIA NASZYCH SERWISÓW DO INDYWIDUALNYCH POTRZEB UŻYTKOWNIKÓW. MOGĄ TEŻ STOSOWAĆ JE WSPÓŁPRACUJĄCY Z NAMI REKLAMODAWCY, FIRMY BADAWCZE ORAZ DOSTAWCY APLIKACJI MULTIMEDIALNYCH. W PROGRAMIE SŁUŻĄCYM DO OBSŁUGI INTERNETU MOŻNA ZMIENIĆ USTAWIENIA DOTYCZĄCE COOKIES.KORZYSTANIE Z NASZYCH SERWISÓW INTERNETOWYCH BEZ ZMIANY USTAWIEŃ DOTYCZĄCYCH COOKIES OZNACZA, ŻE BĘDĄ ONE ZAPISANE W PAMIĘCI URZĄDZENIA.

Bezpłatny newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o bieżących promocjach, ofertach specjalnych i wydarzeniach w Twojej ulubionej restauracji!

Ponieważ szanujemy Twój czas otrzymasz tylko najważniejsze wiadomości. 

Wyrażam zgodę na otrzymywanie Newslettera Maguro Sushi Bar i informacji marketingowych zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 26 sierpnia 2002r. (Dz. U. nr 144 poz. 1204).

×