Tsukiji -największy targ rybny na świecie
Data publikacji: 25.11.2014Tsukiji to największy na świecie targ rybny położony w samym centrum Tokio pomiędzy rzeką Sumida a reprezentacyjną dzielnicą stolicy Japonii -Ginzą. Każdego dnia rybacy sprzedają tam ponad 450 gatunków ryb i owoców morza o łącznej wadze 2 tysięcy ton.
Miejsce na którym dziś znajduje się targ, początkowo było przeznaczone na dzielnicę mieszkalną nowej rozbudowującej się stolicy Japonii, tuż po katastrofalnym pożarze w 1657r. Wtedy postanowiono ulokować domostwa i świątynie na sztucznie powiększonym wybrzeżu już wtedy gęsto zaludnionego Tokio. Tak narodziła się nazwa miejsca, która w dosłownym tłumaczeniu to wybudowany lub usypany ląd. W 1923 zniszczeniu uległ dotychczasowy targ rybny znajdujący się pobliżu posiadłości cesarza, dlatego podjęto decyzję o przeniesieniu go na sztucznie powiększone wybrzeże w Tsukiji.
Choć trudno już spotkać tam jakiegokolwiek samuraja, miejsce jest tętniącym życiem symbolem bogatej tradycji kulinarnej Kraju Kwitnącej Wiśni. Sam targ składa się z dwóch części: hurtowej niedostępnej dla turystów i detalicznej, która cieszy się największą popularnością wśród zagranicznych gości. Do tej pierwszej wstęp mają wyłącznie zarejestrowani restauratorzy, uczestniczący w porannych aukcjach tuńczyka, szukający najlepszego zaopatrzenia dla własnych punktów gastronomicznych, oraz właściciele sklepów detalicznych położonych w zewnętrznej strefie giełdy. Ich sklepiki poprzeplatane są gęstą siecią malutkich restauracji serwujących najlepsze sushi w Japonii.
Strefa detaliczna poza restauracjami oferuje szeroki wybór ryb, owoców morza (w tym bardzo bogatą ofertę skorupiaków), glonów morskich, mięsa –najdroższej na świecie japońskiej wołowiny, produktów suszonych takich jak algi nori czy bogatą gamę herbat.
Oprócz tego sprzedaje się owoce, warzywa, żywność marynowaną, suszoną, oraz najbardziej rozpoznawalne produkty sprowadzane z całego kraju -od Hokkaido aż po Okinawę.